Verkoudheid

Tandpijn bij verkoudheid

Als de winter voor de deur staat, de temperaturen overdag en ’s nachts een groter verschil hebben, worden we vatbaarder voor een verkoudheid, of erger, een griep. Naast de bekende symptomen zoals snotteren, niezen, rode neus, krijgen we ook last van pijnlijke tanden en tandvlees. Tijdens een verkoudheid wordt er schade veroorzaakt aan ons gebit. Is dit te vermijden of gaat het vanzelf weer over?

Een verkoudheid is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich gemakkelijk tijdens niezen, handenschudden, deurknoppen en verblijf in slecht geventileerde ruimten. Daar we in de wintermaanden dus vatbaarder zijn voor virussen, is het haast onvermijdelijk om deze periode snottervrij door te komen. Wat voor een effect heeft een verkoudheid op ons gebit? Bij een verkoudheid zwellen de slijmvliezen in de keel- en neusregio op. Dit opzwellen zorgt ervoor dat we niet of nauwelijks door de neus kunnen ademhalen. We gaan dan automatisch door de mond ademhalen. Tijdens de mondademhaling droogt de lucht die door de mondholte stroomt de mondslijmvliezen uit. De bacteriën die zich op de tanden en het tandvlees bevinden, krijgen dan vrij spel, hetgeen het cariësproces en tandvleesontstekingen sneller initieert. Onder normale omstandigheden zorgt het speeksel ervoor dat de schadelijke werking van deze bacteriën onder controle wordt gehouden en de slijmvliezen vochtig. Tijdens een verkoudheid klagen veel mensen over pijnsensaties in de tanden en kaakholten. De droge slijmvliezen en de ontstane ontstekingen dragen bij aan een verhoogde overgevoeligheid en onaangename pijn. Het is dus raadzaam om bij verkoudheid regelmatig de mond te spoelen met water of zoutwater. Dit houdt de slijmvliezen vochtig en de schadelijke werking van de bacteriën wordt zoveel mogelijk geneutraliseerd. Vermijd in elk geval zoete en stroopachtige vloeistoffen of medicatie. Aangezien de zoetstoffen een welkome voedingsbodem zijn voor bacteriën en een averechts effect hebben op het tegengaan van het cariësproces en tandvleesontstekingen. Daarbij is het ook algemeen bekend dat onze lichaamsverzorging sterk verminderd bij ziekten. Zo ook bij verkoudheid is de zin om grondig onze tanden te poetsen niet of nauwelijks aanwezig. Realiseert u zich dat de toename van bacteriën en ontstekingen dermate exponentieel zullen stijgen onder de eerder omschreven omstandigheden. Probeer de zin om tanden te poetsen desondanks op te wekken en u ervan te gewisse dat het zal bijdragen bij een wat draaglijker verkoudheid. Als laatste, is het niet onbelangrijk om uw dieet tijdens de wintermaanden, voldoende aan te vullen met vitaminerijke etenswaren. Het is bekend dat calcium, vitamine A en C de kans op verkoudheid verminderen en het afweersysteem ondersteunen.

Verkoudheid kan ons behoorlijk belemmeren in onze dagelijkse bezigheden en ons inactiever opstellen ten aanzien van onze lichaamsverzorging. Probeer uw mondhygiëne op peil te houden, regelmatig te spoelen met water of zoutwater, zoethoudende vloeistoffen en medicatie te vermijden, en uw dieet aan te vullen met vitaminerijke producten. Ik wens u allen een snottervrije winter toe.

© Tandartsenpraktijk Robijns-Geerlings – Privacy